Vad kan hästaveln lära av industrin?

Att fundera över för varje avelsledning

Hästavel är en process som syftar till att göra varje ny generation bättre än sina föräldrar.  Denna förbättring manifesteras genom ett stamboksnamn, ett varumärke – t.ex. Swedish Warmblood.

Biltillverkning är också en process som syftar till att göra varje ny årsmodell bättre än föregående. Denna förbättring manifesteras genom ett varumärke – t.ex. Volkswagen Passat.

Lean Production är en filosofi om hur man hanterar resurser. Syftet med Lean är att identifiera och eliminera alla faktorer i en produktionsprocess som inte skapar värde för slutkunden. Det är världens mest spridda managementkoncept. Så gott som all svensk industri arbetar med Lean idag. Nu har filosofin börjat tillämpas även i statliga verks tjänsteproduktion (SvD Näringsliv 21 feb 2013 s. 12)

Hästaveln skulle också kunna tillämpa Lean. Jag har t.ex. identifierat flera värdeförstörande faktorer i den delen av avelsprocessen som börjar med hingstval och slutar med ett föl. Om dessa faktorer elimineras så kan 70% av kostnaderna tas bort omgående. Omräknat innebär detta 22 000 per föl.

Många är rädda för förändringar. I hästaveln är dessa i majoritet, i alla fall förefaller det så. Om efterfrågan sjunker på de produkter man producerar  så är det nästan alltid Någon Annans fel.  I bästa fall skyller man på  Konjukturen, i sämsta  fall är det  hästköparens fel som inte köper svenskt.

Det är nog dags för hästavelns ledarskap att göra som Migrationsverket, fundera på om inte Lean är något för hästaveln också.

Alboga 2013-02-23

Anders Darenius

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *