Är Jordbruksverket ett beställningsverk??

Vem bestämmer egentligen? Veterinärerna eller Verket eller veterinärerna på Verket?
Vi har fått nya hästseminföreskrifter. Dessa fastställdes av Jordbruksverket i mars 2012 efter en beredning som känns lite som ett beställningsverk. Gynnade är i varje fall de stuterier/uppfödare  som antingen själva är veterinärer eller har egen veterinär boende på plats.  De stamboksförande föreningarna hade invändningar och meddelade dessa till Jordbruksverket  (Yttrande rörande Statens Jordbruksverks nya föreskrifter om seminverksamhet med hästdjur, (SJVFS 2012:6 Saknr. M4). I yttrandet finns en intressant passus  ” Vi delar inte helt SJV:s uppfattning att många små stationer utgör ett problem.” Det skulle vara intressant att veta bakgrunden till yttrandet. Det är väl känt att medlemmarna i seminstationernas (trav)  fackförening – Svenska Hingsthållare – länge har velat få bort ”småskuttarna” i branschen och försökt få verket att minska antalet semintillstånd. De motiverar detta med påståendet att små stationer har sämre dräktighetsresultat.  Det verkar nu som om Jordbruksverket har gjort denna förenings uppfattning till sin.

 Jordbruksverket lämnar regeltolkningen till Stuteriveterinärerna.
Den följande debatten stärker intrycket att det finns en hund begraven i ärendet. Så här skriver Stuteriveterinärföreningen i sitt inlägg i Ridsports webbdebatt. ”Eftersom Jordbruksverket inte svarade på alla de frågor som ställdes i yttrandet skrev Styrelsen för Svensk Stuteriveterinärförening ett svar till de berörda organisationerna i mars 2014. Detta hoppades vi skulle räta ut en del frågetecken i denna skrivelse.”

Jordbruksverket har haft god tid på sig att ge svar men tiger.  Stuteriveterinärföreningen hoppar in i verkets ställe och besvarar de frågor som avelsföreningarna ställde till myndigheten. Verket har inget att erinra mot detta och har således gjort även den föreningens tolkning till sin.

Ansvarig tjänsteman lämnar Verket
Nu har veterinär  Helena Kättström, ansvarig för framtagningen av föreskriften, lämnat Verket för ett jobb hos husdjursföreningen VÄXA. Därmed finns det ingen på Verket att fråga hur den interna beredningen gick till. Vem som påverkade vem till att skrivningen blev som den blev. Påståendet att föreskriften är ett beställningsverk av särintressen – hingsthållare och stuteriveterinärer –  kommer aldrig att kunna besvaras. Däremot kan vi konstatera att just dessa särintressen har ett starkt inflytande i Jordbruksverkets arbetsgrupp som nu skall revidera föreskriften.  Svansen skall fortsätta att vifta hunden.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>