Centrifugerad eller ocentrifugerad sperma?

Utvecklingen går i helt fel riktning. Det blir allt mer krångel och kostnader för att seminera ston. Allt fler svenska hingststationer använder metoder  som passar förhållandena på den europeiska kontinenten men inte i Sverige.  I länder med stor andel fölston, spermasamling varje dag och en god transportstruktur med täta avgångar och korta avstånd blir spermahanteringen inte så avgörande. I Sverige med vårt varannandagssystem, vår transportstruktur, veterinärtäthet och stomaterial måste det  ställas det högre krav på spermahanteringen.

Fram till 24 Juli har jag i årets praktik haft 66 kontrakt (ett sto som bytt hingst blir två kontrakt) varav 10 ston med föl vid sidan = 15%. Så ser svensk ridhästavel ofta ut även om  procentsatsen kanske är extrem i just min praktik. Undrar förresten om det finns officiella siffror på detta?

Stona har seminerats med tre slags sperma: Ocentrifugerad,  Centrifugerad eller Fryst. Så här ser resultatet ut just nu:

%dr per brunst % dr på första brunst
centrifugsperma alla 31 33
               ”           fölstona 100 100
fryst sperma alla 48 57
           ”               fölstona 100 100
ocentrif. sperma alla 59 69
      ”                     fölstona 80 80

Siffrorna skall inte tas som absoluta sanningar men den som envisas med att centrifugera sperman för användning på den svenska marknaden har en tung bevisbörda om man påstår att man tillämpar bästa metod.

 

This entry was posted in Avel, Biologi, Ekonomi, Politik, Semindebatt, Teknik, Veterinär. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>