En modell för hemsemin

Av en tillfällighet tvingades jag 2012 genomföra ett försök med hemsemin. Det ger en bild av hur framtidens hästsemin kan se ut.

Hemsemin och stationsinsemination. Bondarp 2012

Här seminerar jag Sun Orchid xx på betet. Sanna Soleskog har bedömt brunsten och beställt sperman. Hennes man Stefan har byggt spiltan. Sun Orchid blev dräktig efter ett besök.

Sun Orchid xx skulle semineras med fryst sperma på seminstation. Som många fullblod har hon en lutande slidöppning. När hon kommer till undersökning efter transporten till stationen står hon med lös avföring och en kraftig slidkatarr. Sulfabehandling. Provtagning från slidan visar tarmbakterier. Beslut:  Hemsemin av medicinska skäl och med flytande sperma. Ägaren ansöker om semintillstånd med mig som ansvarig veterinär.  Efter 3 veckor ringer hon och säger att stoet är brunstigt. Sperma från Hip Hop beställs och anländer till stationen morgonen efter. Jag bedömer sperman, tar med mig den i bilen och åker ut till stoet och seminerar. Ingen  rektalisering genomförs för att minska risken att föra in tarmbakterier i slidan och vidare in i livmodern vid inseminationen. För säkerhets skull – om slidkatarren skulle vara kvar – använder jag vaginalskydd (se bild). Stoet är öppet med bra glid och semineras.

Hur det såg ut framgår av bilden. Dagen efter bedömde Sanna att brunsten började klinga av och ingen ny sperma beställdes. Efter 14 dagar undersökte jag henne med ultraljud på betet. En aktiv gulkropp och en fosterblåsa. Sun Orchid xx blev således dräktig.

Test i Aneby 2013

Försöket med Sun Orchid gav mersmak och jag planerar att genomföra detta i lite större skala nästa år i Anebytrakten.  I försöket är jag själv ansvarig veterinär och seminör på alla ställen. Uppfödare på gårdar i en femmilsradie kring stationen Bondarp anmäler sitt intresse. De söker semintillstånd (där jag ställer upp som ansvarig veterinär), och accepteras för hemsemin om de har ordnat en seminspilta efter mina anvisningar och en CD-spelare med hingstljud. De betalar en anslutningsavgift.

Så här går det till

Stoägaren beställer sperma när tydlig brunst observerats. Sperman leveras på morgonen till Bondarp där Anita Monell bedömer dess motilitet, volym och koncentration. Jag lägger upp en seminrunda, tar lådorna med mig och seminerar. Detta upprepas tills stoägaren inte längre ser någon brunst eller jag säger stopp. När det är dags för dräktighetsundersökning tar jag med mig ultraljudet på seminrundan.

Detta ingår i anslutningsavgiften men det tillkommer  en besöksavgift som täcker bilkostnaderna.  Om stoägaren inte hittar några brunster eller efter  ett misslyckat seminförsök vill fortsätta på Bondarp så går det bra. Där finns hingst, branscherfarenhet och  behandlingsresurser. Anslutningsavgiften täcker stations- och veterinärkostnaden men inackorderingskostnaden tillkommer förstås.

En win-win-situation skapas för alla: Stoägaren får chansen att få sitt sto dräktigt hemma utan att behöva avstå från möjligheten att skicka henne till stationen för kvalificerad hjälp. Stationen får betalt för arbetet med avels-och seminbokföring för samtliga ston men behöver bara mocka boxar för vissa av dem, seminören utnyttjar sin semineringsrunda till fler uppdrag och veterinären kan koncentrera sig på det kvalificerade arbetet med problemston och fruktsamhetsövervakning. Sist men inte minst – hästarna slipper onödiga transporter  och minskar risken att drabbas av sjukdomar.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *